Of je nu peddelt op de kalmste wateren, of bent gaan SUP-en op adrenalineverhogende downwinds, een van de vragen die je jezelf waarschijnlijk hebt gesteld is: “wat moet ik eten als ik aan het paddleboarden ben?”

Langdurig op het water zijn is vermoeiend. Je traint je core tot het uiterste. Nadat je de weerstand van het water hebt moeten trotseren terwijl je jezelf voortbeweegt, zul je honger hebben. Meer dan dat, je gaat voeding nodig hebben. Neem dus altijd voldoende eten mee op je paddle board.

VOEDINGSTIPS VOOR SUP

Voeding gebeurt niet alleen als je op het water bent. Om je op je best te voelen bij elke tocht stroomafwaarts of stroomafwaarts moet je goed eten voor, tijdens en na je tijd op je SUP. 

Ben je nog op zoek naar een goed board? Dan kan de Aqua Marina Fusion wellicht een geschikt board zijn voor jou!

WAT TE ETEN VOORDAT JE HET WATER OP GAAT

Voeding begint al voordat je een voet op je paddleboard zet. Je wilt ongeveer een uur voordat je aan je SUP tocht begint een goede maaltijd hebben.

Een goede maaltijd voor een lange tocht op het water moet gezonde proteïnen en vetten bevatten. Dit zijn de voedingsstoffen die je het langst bij zullen blijven. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, hoef je geen koolhydraten te eten voor energie. Hier zijn een paar alternatieve maaltijd ideeën om te consumeren voordat je het water op gaat.

Ontbijt: Eiwitroerei met avocado en volkoren toast.

Lunch: Een salade met kipfilet, avocado, een dressing op basis van olie (in tegenstelling tot een dressing op basis van room), en veel groenten.

Als je een evenement organiseert dat de hele dag duurt, is ontbijten een must. Geen echte ontbijter? Probeer een eiwitshake en een lepel pindakaas. De combinatie van eiwitten en vetten geeft je meer langdurige energie dan een donut op weg naar het water.

En vergeet het water niet – geen koffie, sap of thee – water. Hydrateren voordat je board het water raakt is essentieel. Het geeft je energie (ja, water geeft je energie) en spoelt alle giftige stoffen weg die je kunnen vertragen als je op je board staat. Drink op!

WAT TE ETEN ALS JE OP HET WATER BENT

Wat je eet terwijl je op je SUP zit is net zo belangrijk als wat je ervoor eet. Als je een lange reis gepland hebt, heb je een snack nodig om je op de been te houden.

SUP is een combinatie sport van weerstandstraining, uithoudingsvermogen, en soms andere activiteiten, zoals yoga of lichaamsgewicht oefeningen. Het aantal calorieën dat je verbrandt terwijl je op je SUP zit, hangt nogal af van welke specifieke activiteit je van plan bent te doen. Je moet eten voor de activiteit die je van plan bent te doen. Bedenk hoe hard je gaat op je SUP en gebruik dat als een baken voor hoeveel, en welke, snacks je besluit mee te nemen.

Hydratatie. Bovenaan ieders lijstje van mee te nemen voeding moet water staan. Hydratatie is van cruciaal belang tijdens elke fysieke activiteit. Als u van plan bent uw lichaam tot het uiterste te drijven, zorg er dan voor dat het water dat u drinkt elektrolyten bevat. Als je een poeder meeneemt om met je water te mengen, voorkom je dat je spieren verkrampen en dat je stoom verliest.

Peddelplank-zonsondergang

 

Snelle hapjes. Als je een middellange tot lange tocht plant, plan dan een eetpauze in. Neem, net als bij je ochtendmaaltijd, iets mee dat je eiwitten, vetten en koolhydraten in balans houdt. Dit geeft je de snelle energiestoot die je nodig hebt van de koolhydraten en de langdurige energie van de eiwitten en vetten. Je zult je langer vol voelen, waardoor je langer aan boord zult blijven.

Een paar snack ideeën

Gevulde eieren met wat doperwten;

Amandelen, kaasblokjes en gedroogde cranberry’s;

Rundvleessnack (de nitraatvrije soort), een stukje pure chocolade, en een pakje notenboter.

Eet een lunch tijdens langere tochten. Hoe langer je op het water bent, hoe meer voedingsstoffen je nodig hebt. Dat is logisch. Als je van plan bent meerdere uren weg te blijven, zorg er dan voor dat je een voedzame lunch meeneemt. Dat betekent dat je het soort voedsel moet vermijden dat nepvullers bevat, zoals gluten en suikers. Het eten van een grote salade op je bord, belegd met eiwitten, of een sandwich gevuld met gezonde groenten en eiwitten, is veel beter dan het grijpen van de overgebleven spaghetti van gisteravond uit de koelkast.

JE UITHOUDINGSVERMOGEN BEHOUDEN NADAT JE WEER OP HET DROGE BENT

SUP is hard werken. Als je weer op het droge bent, zorg er dan voor dat je je lichaam het voedsel geeft dat het nodig heeft om bij te tanken na een zware training. Je lichaam hunkert naar voedingsstoffen en je wilt het geven wat het nodig heeft, zodat je geen pijn en lusteloosheid hebt na je excursie.

Een snelle smoothie is een prima manier om bij te tanken na een SUP workout. Vermijd de smoothies met pure fruitsuiker. Kies in plaats daarvan voor een smoothie met wei-eiwit en groenten voor extra voeding. Je kunt er ook chiazaad, kurkuma of gember aan toevoegen voor een extra dosis voeding.

KLAAR OM TE GAAN?

Zorg ervoor dat je je lichaam net zo goed met voedingsstoffen inpakt als je je SUP-uitrusting. Hoe beter je je voelt op het water, hoe meer plezier je zult beleven aan deze verkwikkende sport.

Leave a Reply

Your email address will not be published.